Рая Илиева

тел: +359 879 577883

Завършила съм Нов български университет със специалност Фотографско изкуство и Софийски университет "Св. Климент Охридски" със специалност Английска филология. Работя със страхотните 

Profile Studio от 2013-та година.

2011 Завърших бакалавърска степен по Английска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

2013 Завърших магистърска степен по Фотографско изкуство в Нов български университет

2013 Започнах работа със страхотните Profile Studio,  специализиращи в сватбена и семейна фотография

 

   Заснемане на бебета

 

Цена: 150 лв.

 • Продължителност на ангажимента: колкото е необходимо за да се заснемат достатъчно красиви кадри на едно красиво бебче. Всичко зависи от това, дали детето е спокойно по време на снимките. Ориентировъчно време- около 3 часа. 

 • Сесията се състои  във вашия дом или в моето студио, оборудвано с фонове и реквизити. Ако желаете да използвам студийно осветление, фонове и реквизити във вашия дом, към цената се добавят 50 лв.

 • Извършват се обработка и корекции на всички кадри

 • Получавате снимките във висока резолюция, записани на диск.

 

 

 

Пакет сватба & фотосесия в отделен ден

Цена: 600 лв.

 • Продължителност на ангажимента: до 10 часа.

 • Цялостно отразяване на сватбения ден, от подготовката на булката до последния ритуал в ресторанта. 

 • Артистична фотосесия на младоженците, в ден различен от сватбения. Продължителност: до 2 часа на локация избрана от младоженците.

 • За всеки започнат час извън уговореното време се заплащат 50 лв.

 • Извършват се обработка и корекции на всички кадри. Няма ограничения в броя на кадрите.

 • Подбрани кадри с художествена обработка и в черно-бяло.

 • Получавате снимките във висока резолюция, записани на USB флаш памет.

   Всеки от вас е виждал старите сватбени снимки на семейството си. Разглеждали сте портретите на младоженците, подредени до близките си в спретната редичка.  Покрай снимките сте слушали и безброй истории, защото макар и малко на брой и вече пожълтели, те имат дълбока сантиментална стойност за семейство, роднини и приятели. Това е и допирната им точка със съвременната сватбена фотография. Но приликите спират до тук.

 

  Професионалното заснемане на едно подобно събитие се е превърнало в изживяване и не се изчерпва само с натискането на спусъка на фотоапарата. Важно е фотографът да изгради взаимоотношения на доверие с клиентите, да забелязва детайли, които друг би пропуснал, да предусеща решаващия момент, да вниква в същината на случващото се и да впряга всичките си творчески способности.

 

   Най-важното е, че сватбената фотография трябва да се усеща със сърцето. Снимайки за вас, аз снимам и за себе си, старая се да влагам своите емоции, сякаш снимам най-близък приятел.

   *Като всеки фотограф винаги се радвам да заснема нещо по-необикновено.  Ако случайно сте пирати, имате лилава коса, темата на сватбата ви е Ар деко, тортата ви е декорирана със сничове или пък ресторантът ви представлява бали за сено на полето - споделете с мен тези детайли и може да поговорим за отстъпка:)

фотография: ConTroL

   В дома на Оля ме посрещна прекрасното черно котараче, на което викаха Смоти. Това име така ми хареса, че скоро и съпругът ми започна да чува това обръщение. Но това е друга история. 

   При подготовката на булката помагаха шаферките и кумата. Четирите дами бяха истински фурии и не пропуснаха нищо - от най-малкия детайл до щракването на селфитата:) 

   Тази чудесна млада двойка избра да разчупи традициите и вместо да се срещнат в дома на булката, Оля и Георги започнаха сватбения си ден с романтична среща навън (макар и под претекст, че ще си правим фотосесия). Обожавам момента, в който младоженецът вижда любимата си за първи път в сватбения ден - струва ми се толкова личен и деликатен, че притаявам дъх, за да не го разваля. 

   От този миг натам нещата тръгнаха по реда си. Сесията разведряваха шаферките и кумовете, които имаха ентусиазъм за десет сватби! Присъствието на повече хора на фотосесиите понякога е нож с две остриета, но в случая влюбените имаха достатъчно пространство и време за самостоятелни снимки.  

   Любимата ми снимка е от празненството и е на бащата на булката, който почти срамежливо и плахо й подава ръка, за да покани дъщеря си на танц.

   Най- забавният за мен кадър е резултат от едно предизвикателство, което две украински приятелки на младоженците отправиха към кума. Древното изпитание включваше бързото изпиване на няколко шота, последвано от развихряне на дансинга. Накрая той дори понесе кумата на ръце и аз успях да заснема както тях, така и широките усмивки на младоженците на заден план. 

 

 

   Една от най-културно-многообразните сватби, които някога съм имала честта да снимам. Младоженците отпразнуваха деня в компанията на гости от 13 страни. Двойката държеше сесията да е под формата на разходка из малките градски улички, където се усеща чарът на старата София, която булката дълбоко цени. Дори чух как Любомира извика щастливо: ''Обичам София!'', а Кристоф бързо повтори думите й.

   След сватбената церемония гостите се преместиха за изискан коктейл в Софийската градска художествена галерия, на фона на изложбата на млади живописци ''Внимание: Прясна боя!''. По-късно празненството продължи в двора на заведение в сърцето на града, където младоженците бяха поканили изпълнители на живо. Прекрасен и трогателен детайл беше екпозицията на сватбени снимки и венчални тоалети на родителите на младоженците, която всеки можеше да разгледа и наистина да усети връзката между различните поколения и националности - български и маврийски. Необичайното тази вечер беше липсата на ди-джей - микрофонът беше изцяло в ръцете на страхотните приятели на младоженците, които представяха ритуалите, разказваха забавни неща за младоженците и едновременно с това превеждаха на три езика! Това направи партито още по-лично и предразположи всички да се развихрят в топлата и приятна лятна вечер. 

   Една от първите сватби, която имах радостта да заснема, беше тази на Карен и Даяна. Двамата веднага се отличиха със страхотното си чувство за хумор и с безкрайната енергия, която изглежда черпеха един от друг.

Сесията им се състоя в парк, а на снимките по нищо не личи, че жегата беше неописуема. Те като че ли не забелязаха, защото всеки кадър е зареден с техните усмивки. 

   Темата на сватбата беше ''Мохито'' и навсякъде се зеленееха лаймчета. Обстановката в ресторанта беше свежа и морска, а гледката на хорото, виещо се около басейна беше вълшебна. 

   Нещо уникално в тази сватба бяха танците. Сещате се как на всяка сватба има по някоя танцувална двойка, която приковава погледите. В този случай- без да преувеличавам- всички имаха завидни умения, от най-възрастните, до малките деца. Най-впечатляващи бяха разбира се младоженците, които ни завъртяха главите със страхотната си химия на дансинга.

   След приключването на ритуалите се намериха смели другари, които да услужат на Даяна, като я метнат в басейна (не съвсем по нейно желание).  Карен, като верен съпруг, бързо я последва без да жали костюма! Скоро целият басейн беше пълен с ентусиасти. Един от любимите ми кадри от тази вечер е на Карен, който изсипва вода от обувката си на излизане от басейна :)  

 

С Яна се познаваме от деца. С Марти от малко по-големи. Може да се каже, че това са хората, които разпалиха любовта ми към сватбената фотография. Сещате се, те са от онези двойки, за които знаеш, че са направени от две перфектно пасващи си половинки и само като ги погледнеш те изпълва едно приятно топло чувство. Когато дойде денят на сватбата им, разбира се снимах -тайничко, отстрани, за да не преча. Нямам и толкова много кадри, бях заета да съм шарена шаферка :D И все пак - толкова прекрасно беше! И не само защото познавах и обичах влюбените. През обектива опознах нов свят- сватбената фотография се оказа динамична и романтична и толкова луда! 

Благодаря ви, Яна и Марти, не само за търпението да ми позирате, но и за това, че сте толкова слънчеви и прекрасни заедно! :))) 

 

 

  Архив:

▼  2016 (1)         

          ▼април (1)       

         Сватбеният ден с вашия            фотограф

 

 

 2015 (2)

           ▼август (2)

        Оля и Георги

        Christophe и Любомира

 2013 (2)

              ▼август (1)

        Карен и Даяна

       април (1)

       Яна и Мартин

Рая Илиева-Делчева © 2020