Сватбеният ден с вашия фотограф

...

Повечето младоженци, с които се срещам, имат основна представа за това как ще протече сватбеният им ден, но имат и нужда от  малко помощ, за да си визуализират как се навързват всички събития с присъствието на фотографа. 
В този пост ще ви запозная с основните моменти, през които ще минем заедно, започвайки от подготовката на булката и приключвайки с последния ритуал в ресторанта. Разбира се, началото на снимките е съобразено с цялостния график, така че да можем да се вместим в определеното снимачно време.

 

 

Началото: 
Подготовка на булката. Случват се безброй неща - обстановката може да е напрегната и вълнуваща или - дори и да не ви се вярва - спокойна и задушевна.  Моята работа е да отразя приготовленията, настроението, атмосферата. Наблягам и на детайлите - рокля, бижута, обувки, цветя, воал - защото най-вероятно всеки детайл е внимателно подбран и обичан. Забелязването и артистичното фотографиране на тези подробности е много важно.

Другото, което се старая да уловя, са емоциите на най-близките приятели и роднини на булката, които ѝ помагат. Така запечатвам моментите, които изразяват специалната връзка помежду им. Много важен момент е обличането на роклята, както и суетенето около булката за доизпипване и на последния детайл. 

 

Друг вариант: Може да изберете снимките да започнат от подготовката на младоженеца, срещата с кумовете и отиването им към булката. В този случай виждаме събитията от ъгъла на младоженеца, в снимките се набляга на мъжката компания. Докато снимките с булката са женствени, тези с младоженеца предават както мъжественост и характер, така и чувствителност, в зависимост от момента.  

Първият поглед:
   Младоженецът пристига с кумовете. Ако държите да спазите традициите, младоженецът ще се пазари с доверени на булката агенти, за да бъде допуснат вътре. 

   Пазаренето обкновено включва слагането на пари в обувка на булката, като тук можете да развихрите въображението си- дали ще използвате колекция от различни валути или пък напечатани от вас банкноти с лика на булката- вариантите са много. Обувката също може да е вид закачка, любимият ми случай е от една луда сватба на любители на спорта, които подадоха сноуборд обувка. Идеалният вариант за отразяването на този момент е да успея да снимам пазаренето с младоженеца и после да бъда допусната през барикадата на булчинския лагер и да заснема очакващата булка и пристигането на младоженеца при нея.

Вече допуснат вътре, младоженецът за първи път вижда бъдещата си жена в сватбената й рокля. В този момент, като ваш фотограф, се надявам да не бъдете срамежливи! Забравете за всички около вас и просто се прегърнете, защото това е началото на вашия ден Заедно. 
 

Ако сте подготвили бутониери и гривни за най-близките си гости е добре булката лично да ги постави.

След кратка почерпка и малко разговори и наздравици е време да потегляме. 

Ритуалите:

Граждански ритуал.

Може да сте избрали да подпишете в отделен ден* и така да олекотите програмата на сватбения ден или пък да  повторите подписването на изнесен ритуал на специално и красиво място. (Казвам "да повторите" подписването, тъй като по закон в София нямате право да подпишете брачните свидетелства извън ритуалната зала. Изнесените ритуали са по-скоро бутафорни и се правят след като предварително сте подписали в общината и сте получили официалното свидетелство. Церемонията може да бъде проведена от длъжностно лице  или ако искате да разчупите традициите- дори от ваш по-артистичен приятел.  
 

Изнесеният ритуал предполага по-индивидуално, задушевно и емоционално преживяване, както и по-красива локация от тази, която общинските зали предлагат. От гледна точка на фотографията, възможностите за движение и снимане от различни ъгли са повече.

   Ако сте избрали да има граждански ритуал в деня на сватбата имайте предвид, че церемонията отнема около 20 минути.  Хубаво е да сте на мястото малко по-рано или поне да сте навреме, тъй като в натоварения сезон графикът на залите е плътно запълнен. След ритуала служителите ще насочат къде да застанете, за да получите поздравленията на гостите. В зависимост от броя гости, това може да отнеме около 15 минути. Моята работа в този момент е да заснема емоциите на хората и цялостната вихрушка от букети, прегръдки и пожелания.
   В зависимост от това в кой обреден дом или църква ще се проведат ритуалите, с вас ще преценим къде ще е най-добре да се направи обща снимка с всички гости. 

Църковен ритуал:
 

Изборът ви на храм обикновено не е случаен - вероятно се възхищавате на архитектурата му или семейството ви я посещава най-често на различните празници. Снимайки в църквата задължително обръщам внимание на екстериора и интериора, търся различни гледни точки, които да подчертават духовността на мястото. Ако не сте сигурни как точно протича ритуалът- не се притеснявайте, свещеникът ще ви обясни всичко подробно и ще ви напътства в движение. 

Фотосесията :

В зависимост от времето, с което разполагаме за сесия, може да се възползваме от някое близко и приятно място или пък да пътуваме специално към определена локация. Добре е да се съобразим с атмосферните условия и при вероятност да вали сте си приготвили чадъри.

Ако имате шафери и шаферки или ако сте избрали да вземете със себе си и кумовете, това ще придаде допълнителна разчупеност на сесията, но все пак е много важно да отделим и време за снимки само на вас двамата.  Целта ни не е да позирате. Приемете го като възможност да останете насаме (почти :)), да се разходите преди празненството и да се порадвате един на друг. 

 

Винаги има време и за забавни кадри:)

Ресторант:

Обикновено се старая да заснема украсата на ресторанта преди да са се настанили гостите. Обърщам внимание и на най-малките детайли - картичките с имена, цветната украса, подаръчетата за гостите.

 

 

Ако преди ресторанта планирате да има welcome drink, ще ви препоръчам още тогава да отметнете задачата с приемането на подаръците и поздравленията на гостите. Това ни дава и шанс да се снимате с всеки гост- след като приемете поздравленията е много удобно да позирате с дадената група за формален портрет. Така няма да се налага вечерта да прекъсвате купона и да отделяте специално време за това  и самите снимки с гостите ще изглеждат много по-добре.

 

Остават ритуалите от ресторанта, речите и разбира се, танците. Тук нещата се получават с помощта на ди-джея, който ще ви даде предложения за изпълнението на ритуалите и провеждането на забавни игри. Ако планирате специална програма - фойерверки, огнени танци, изпълнители на живо, прожекции, танцьори, thrash the dress - за да сме сигурни, че всеки момент ще бъде запечатан и уловен по най-добрия начин - моля, споделете плановете си с мен.

Може би сте се замисляли дали трябва да осигурите храна на фотографа, ди-джея, оператора, сватбения агент. Не сте длъжни, но ако не сте планирали хапване е добре да ме предупредите, за да си подготвя нещо за гризкане:) Повечето ресторанти могат да предложат по-скромен куверт за персонала на сватбата.

Обикновено снимките приключват с последния ритуал в ресторанта. Ако мислите, че в този момент най-после ще можете да се развихрите, защото вече няма "доказателства", ще ви успокоя, че още в началото на вашия специален ден ще свикнете с това, че ви снимат. Освен това трябва да сте сигурни, че като ваш фотограф се старая да уловя най-красивите ви мигове заедно. Така че просто се наслаждавайте на момента!

 

 

 

Рая Илиева-Делчева © 2020